جرقه نخستین کارواش زمانی زده شد که مراکز شستشویی برای ماشین ثروتمندان ساخته شد و چند نفر به صورت دستی و با کمک لوازم شستشو، مشغول شستن ماشینها میشدند و در عوض انجام این کار، پولی دریافت میکردند.
تعریف کارواش
کارواش وسیلهای برقی و اغلب مستطیلی شکل با بلندای حدود نیم متر است که شیلنگ بلندی دارد و با فرستادن آب و مواد شوینده به درون آن میتوان سطوح آلودۀ اشیاء مختلف را با فشار آب قدرتمندی که از دستگاه خارج میشود پاکسازی کرد. کارواش برحسب قدرتی که دارد، برای زدودن آلودگی: سطوح ساختمان، اتومبیل، فضای کارگاهها، ماشینآلات سنگین و… بسیار مناسب است. این وسیله آب را با فشار و سرعت زیاد به طرف آلودگیها هدایت میکند تا به خوبی پاکسازی شوند.
انواع کارواش:
۱- دستی یا خانگی ۲- اتوماتیک
دستی: در روش دستی عمل شستشو با کمک نیروی انسانی و وسیلهای کوچک و قابل حمل به نام کارواش انجام میگیرد. روش کار دستگاه هم به این شکل است که مخزن دستگاه را از مواد شوینده پر کرده و شیلنگ آب را به دستگاه متصل میکنند. دستگاه را به برق میزنند و با روشن نمودن دستگاه، آب به همراه مواد شوینده و با فشار زیادی بر روی سطح موردنظر پاشیده میشود و آلودگیها را از آن رفع میکند. کارواشهای دستی، کوچک و بهصرفهاند، در ابعاد مختلفی ساخته میشوند و با کمک آن میتوان به راحتی آلودگیها را از روی سطوح پاک کرد.
اتوماتیک: عمل تمیز کردن به وسیلهی انواع دستگاههای مکانیکی انجام میگیرد و نیروی دست دخالتی ندارد. برای تمیز کردن ماشینهای سواری، سنگین و… از این گونه کارواش استفاده میکنند. نمونۀ آن هم کارواشهای شستشوی ماشین در درون و بیرون شهر. همچنین استفاده از این روش باعث صرفهجویی در مصرف آب و مواد شوینده میشود و امکان رسیدن هیچگونه ضرر و زیانی به وسیله مورد نظر وجود ندارد. در این روش ابتدا ماشین با آب شسته میشود و سپس با نازلهای ویژه، مواد شوینده روی ماشین ریخته میشود. باید احتیاط شود به رنگ بدنه ماشین آسیب وارد نشود. در مرحله آخر نیز ماشین را با فشار آب میشویند. اما مسئلهی مهم و در واقع تفاوت بارز دو نوع کارواش در این است که در روش اتومات وسیله یا سطح موردنظر واکسزنی و خشک نیز میشود.
این نوع کارواشها شامل دو نوع دروازهای و تونلی است.
انواع کارواش اتوماتیک:
کارواش دروازهای:
بیشتر کارواشهای ماشینشویی مجهز به این نوع دستگاه هستند. در این دستگاه با استفاده از رباط، کار شستشو انجام میشود. تمام وسائل شستشو مانند: سیستم فوم پاش، برسهای بزرگ و رنگی، سیستم آبکشی و خشککنها همه بر روی یک ربات بزرگ و جامع نصب میشود که همچون محفظهای دورتادور است. خودرو به درون آن میرود و به خوبی شسته و خشک میگردد. فضای موردنیاز کم (حدود ۵۰ مترمربع) و صرفهجویی در زمان و آب باعث شده که این نمونه طرفدار زیادی داشته باشد.
کارواش تونلی:
این نوع کارواش مانند یک تونل برای خودرو است و شاید به همین دلیل است که تونلی نامیده میشود. زیرا خودرو را از میان تعدادی دستگاه شستوشوی ساکن رد میکنند که هرکدام وظیفه خاص خود را دارند. این مدل مکان و مساحت بیشتری را لازم دارد و هزینه بیشتری نسبت به کارواش دروازهای دارد. مدل تونلی اغلب در کشورهای جهان اول و پیشرفته مورد بهرهمندی قرار میگیرد.
انواع کارواش با توجه به حجم کار:
به دو نوع صنعتی و خانگی تفکیک میشود.
نوع خانگی برای استفادههای جزئی خانگی مانند: شستن حیاط، دیوار، ماشین، لکههای رنگ از سطوح، کف سنگ فرش، پله و راهرو، استخر، نرده، درها و… مناسب است. توان دستگاه از ۱۰۰ بار فشار تا ۱۸۰ است. کارواش خانگی یا واتر جت آب را با فشار زیاد و با استفاده از “نازل” به سمت محیط موردنظر پرتاب و آن را تمیز میکند. دستگاه دارای یک شیلنگ مشکی و با اندازهای نسبتاً متفاوت است که یک سر آن به مخزن آب دستگاه و سر دیگر آن به نازل متصل است. که در واقع نازل یک سره فلزی است که آب پس از عبور از آن، به حالتهای مختلف از سر دوم شیلنگ خارج میشود. نازلها انواعی دارد که شما را برخی از آنها آشنا خواهیم کرد:
نازل معمولی، سوزنی یا ساده: آب را به صورت سوزنی و متمرکز و بافشار به یک نقطه پرتاب میکند. این نازل برای آلودگیهای متمرکز متناسب است و برای شستشوی مکانهایی با مساحت بسیار موجب هدر رفتن وقت است.
نازل چرخشی یا چرخان: جریان آب ساطع از آن به شکل دورانی است. جنس آن از استیل است که مدام در حال چرخیدن است. قدرت شستشوی بسیار قوی داشته و حتی برای از بین بردن قسمتهای جرم گرفته نیز مناسب است. دمای مناسب و قابل تنظیم این دستگاه ۵ تا ۱۰۰ درجه سانتیگراد است.
نازل تیغهای یا کاردکی: این نازل جریان آب را به صورت یک کاردک پخش میکند. نسبت به نازلهای معمولی بهتر است زیرا مساحت بیشتری را با آن میتوان شستشو داد. بنابراین سرعت کار با این نازل بالا میرود اما فشار آب کمتر میشود و برای برداشتن آلودگیهای عمیق مناسب نیست. پس میبینیم که زاویه و مقدار سطح پاشندگی آب رابطه بالعکسی با قدرت فشار آب دارد.
نازل لوله بازکن: همانطور که از نامش پیداست، قدرت بالایی دارد و برای بازکردن لولههای مسدود شدۀ فاضلاب است.
نازل واتر سند بلاست برنجی: طرز کار این نازل نسبت به سایر نازلها بسیار متفاوت و جالب است. این نازل با استفاده از ماسه و آب کثیفیها را پاک میکند. قدرت بسیار بالایی دارد و برای تمیز کردنی سطوح زنگ زده در ساختمانها مناسب است. دو مخزن متفاوت آب و ماسه دارد که هر دو به طور همزمان باید پر باشد، زیرا دستگاه برای انجام کار خود نیاز به هر دو منبع آب و ماسه دارد.
انواع کارواش برحسب موتور:
موتور دینامی: در این مدل جریان برق با حرکت از سیم پیچ، تبدیل به نیروی الکترومغناطیسی میشود و نیروی حرکتی موتور را روشن میکند. مزایای این مدل این است که آلودگی صوتی ندارد، طول عمر بیشتری نسبت به سایر مدلها دارد. زمان بیشتری میتواند روشن بماند و در صورتی خراب شدن میتوان آن را به راحتی تعمیر کرد. این دستگاه وزن و اندازه بیشتری نسبت به زغالی دارد.
موتور زغالی: انتقال جریان برق به وسیلهی زغال صورت میگیرد و در طول فعالیت دستگاه زغالها به هم برخورد و ساییده میشوند و انرژی حاصله را تولید میکنند. این موتور تا حدودی آلودگی صوتی دارد اما برای مصارف خانگی و کارهای سبک مناسب است. این مدل ارزانتر و بهصرفهتر و کوچکتر است و قدرت بیشتری دارد. همچنین سالی یک بار نیاز دارد که زغالهایش تعویض شود.
انواع کارواش خانگی از نظر ابعداد:
کارواشهای خانگی در سه بعد کوچک و متوسط و بزرگ ساخته میشوند.
کارواش کوچک؛ یکی از خصوصیات کارواشهای کوچک، قابلیت جابجایی راحت آن است. حداقل میزان فشار در آنها برابر ۱۰۰ بار است. مناسب برای شستشوی ماشین، حیاط و دوچرخه است.
کارواش متوسط: فشار آب بالاتری دارند. حداقل میزان فشار آب در آن برابر ۱۳۰ بار و مناسب برای شستن دیوار، نرده و نمای ساختمان است.
کارواش بزرگ؛ فشار آب بسیار بالایی دارد و برای استفاده خانگی مناسب نیست. حداقل میزان فشار آب آن برابر ۱۶۰ بار است که مناسب مصارف صنعتی و خانگی، عملیات رنگبرداری و جرمگیری است.
تقسیم بندی کارواشها بر اساس دمای آب خروجی:
به دو نوع کارواش آب سرد و کارواش آب گرم تقسیم میشوند.
کارواش آب سرد: این نوع کارواش کاربردهای بسیاری دارد. برای نمونه: در شستشوی خودرو، نمای ساختمان، لایههای عمیق سطوح و دیوارها استفاده میشود. دراین نوع از نیروی جریان آب پُرفشار برای جداسازی آلایندههای چسبیده به سطح استفاده میکنند و بیشتر در محیطهای مسکونی، تجاری و صنعتی استفاده میشود.
کارواش آب گرم: این نوع برای شستشوی ظروف و سطوح محیطهای صنعتی و کارگاهها و نابودی لکه های چرب و روغنی از آب گرم استفاده میکند و با قدرت و حرارت زیاد تمام لکهها و لایه های عمیق چربی را نابود میکند.
مقایسه کارواش آب سرد و کارواش آب گرم:
کارواش آب سرد طرفداران بیشتری دارد، قیمت کمتر و هزینهی تعمیرات کمتری دارد. همچنین نگهداری از آن راحتتر است.
ابعاد و وزن کارواش آب گرم بزرگتر است. همانطور که میدانید سرعت زدودن آلودگیها، چربی و روغن کارواش توسط آب گرم زیادتر است. اگر برای نابودی آلودگی و چربی و روغن از کارواش آب گرم استفاده شود در مصرف آب صرفهجویی میشود.
انواع دیگر کارواشها:
1- کارواش نانو یا کارواش بدون آب؛ از اسپری مواد شویندۀ شیمیایی نانو درجه یک برای شستن بهره میبرند و استفاده از این روش نوعی صرفهجویی در مصرف آب است.
2- کارواش بخار یا خودروشویی بخار؛ روشی نو که در آن با استفاده از بخار خشک و مرطوب شستشو را انجام میدهند.
3- کارواش نانوبخار یا خوروشویی نانو بخار؛ به طور همزمان از بخار و مواد نانوشوینده برای شستشو بهره میبرند.
4- کارواش سیار یا خودروشویی سیار؛ با استفاده از موتور و وانت بار میتوان در محل موردنظر مشتری حاضر شده و خودروی او را مورد شست وشو قرار داد.
اجزای تشکیل دهنده کارواش:
کارواشها از سه بخش کلی تشکیل شدهاند. که به طور اجمالی شما را با هر بخش آشنا خواهیم ساخت.
1- موتور؛ اصلیترین قسمت کارواش است. طرز کار و مقدار توان و فعالیت کارواش بستگی به قدرت موتور دارد و هرچه قدرت موتور بیشتر باشد مقدار توان دستگاه برای پاکسازی محیط بیشتر خواهد بود. برای نمونه کارواشهای بزرگ که در بخشهای صنعتی مورد استفاده قرار میگیرند دارای موتورهای قویتری هستند.
2- شیلنگ؛ وظیفه جابجایی آب را برعهده دارد و شیلنگها اغلب با قطر ۱.۴ اینچ و دو لایه ساخته میشوند. مقدار توان و جنس و انعطاف این شیلنگها بستگی به توان موتور و نوع دستگاه دارد.
3- نازل؛ تنظیم کننده عرض آب خروجی بوده و میزان آب خروجی و فشار آن را کم و زیاد میکند. برای افزایش قدرت پاک کنندگی مقدار آب خروجی را بیشتر میکنیم و اگر سطوح حساس باشند مقدار آب کم را بیشتر میکنیم تا فشار آب کمتر شود و سطح آسیب نبیند.
4- پمپ؛ پمپ کارواش با اتصال به یک مخزن، آب موردنظر دستگاه را تأمین میکند. به این صورت که ابتدا از راه یک ورودی مثلاً شیر آب، آب در درون پمپ ذخیره شده و سپس پمپ آب درون خود را تحت فشار قرار داده و همزمان با باز شدن شیر خروجی، آب را برای نازل میفرستد و نازل نیز آب را به حالتهای مختلف به بیرون پرتاب میکند. پمپ در سه نوع خانگی، صنعتی و نیمه صنعتی در بازار موجود است و تنها تفاوت پمپها با هم قدرت و نوع فشارشان است.
معایب کارواش خانگی:
*کارواش خانگی برای استفاده در مدت زمان طولانی ساخته نشده است.
*باید به خوبی از دستگاه مراقبت کنید و استفادهی مفیدی از آن داشته باشید تا عمر و دوام بیشتری داشته باشد.
*اگر دستگاهی با توان بالا میخواهید کارواش خانگی نخرید از کارواشهای بزرگ با ظرفیت بالا استفاده کنید.
مشکلات رایج کارواش خانگی:
نشت آب واختلال در کار دستگاه، کاهش فشار آب ورودی و خروجی، تشکیل رسوب در فیلتر، لرزش زیاد، صدای بلند، خرابی نامناسب.
نکات ایمنی در استفاده از کارواش خانگی:
- از تجهیزات ایمنی بهره ببرید. (دستکش، کفشهای بسته و بلند، عینک مخصوص)
- اطمینان داشته باشید که دستگاه سالم باشد.
- میزان فشار ورودی جریان آب با میزان درج شده روی دستگاه یا راهنما یکی باشد.
- از آب شیرین برای دستگاه استفاده کنید.
- دمای آب بیش از ۴۰ درجه سانتیگراد نباشد.
- از دستگاه بدون آب استفاده نکنید.
- آب روی پریز برق نریزد.
- دستگاه بر روی سطحی بدون حرکت قرار گیرد.
- بعد از کار آب دستگاه کارواش را خالی کنید.
- هنگام کار شوخی نکنید و از پاشیدن آب دستگاه بر روی افراد و حیوانات خودداری کنید.
- ابزار اضافی را از محیط موردنظر خارج کنید.
- تمام امکانات لازم مانند: نازل مناسب، مقدار کافی شوینده و… برای دستگاه فراهم شود تا کار به بهترین نحو انجام شود.
- بهترین مکان برای نگهداری کارواش خانگ جای خشک و دارای تهویه مناسب است. در فصل زمستان بایستی آب داخل پمپ خارج شود تا یخ نزند.
- بسته به نوع استفاده از کارواش و سطح موردنظر که میخواهیم کار تمیزکاری انجام دهیم میبایست از شویندههای مخصوص یا معمولی که در بازار است بهره ببریم.
خصوصیات یک کارواش ایدهآل:
- وزن و ابعاد و طرحی مناسب برای جابهجایی آسان
- کابل منبع تغذیه مناسب (بهرهمندی از کابل بلند برای اتصال به منبع تغذیه یعنی برق شهری باعث راحتی استفاده میشود)
- داشتن موتور قدرتمند (یعنی توان موتور در هنگام استفاده و قدرت پاشیده شدن آب از درون دستگاه به بیرون باید بررسی شود).
- دارای مخزن ترکیب کنندۀ مواد شوینده و آب
- داشتن قیمت مناسب (مراقب باشیم که نباید گران قیمت بودن دستگاه باعث شود که کیفیت آن مورد توجه قرار نگیرد).
- در نظر داشته باشید که در چه زمینهای میخواهید از کارواش استفاده کنید و دستگاهی متناسب با نیاز خود خریداری کنید (برای استفاده در محیطهای کوچک، کارواشهای کوچک و دستی مناسب است و برای محیطهای صنعتی، کارواشهای بزرگ و صنعتی مناسب است).
- کم مصرف یا پرمصرف بودن دستگاه (از لحاظ انرژیهای مورد استفاده).
بهترین برندهای کارواش خانگی:
از برندهای مرغوب کارواش خانگی در بازار می توان به برندهای رونیکس،اینکو، بوش، هیوندای، آنووی ریوربری، کارچر، توسن، نیلفیسک، کنزاکس، نووا و… اشاره کرد.
جهت راهنمایی، مشاوره و یا خرید بهترین و باکیفیتترین انواع کارواش میتوانید به سایت ما مراجعه فرمایید. مشاوران ما در هر ساعتی از شبانه روز در خدمت شما عزیزان خواهند بود.
آدرس اینترنتی ما: http://www.ostadabzar.com